چکیده:
خاورمیانه از جایگاه و اهمیت ویژه ای در نظام جهانی برخوردار است. تحولات اخیر (جنبش های مردمی ـ دینی) در این منطقه ژئوراهبردی، تاثیر شگرفی در معادلات نظام جهانی، به ویژه منطقه ای داشته است. متاثر از تحولات اخیر، جایگاه راهبردی امریکا به عنوان هژمون با منافع ملی در گستره جهانی و جمهوری اسلامی ایران به عنوان قدرت منطقه ای، دچار تغییر و تحولات زیادی شده است. این پژوهش به دنبال بررسی و تجزیه و تحلیل تاثیر این تحولات در وزن و جایگاه راهبردی ایران و امریکا به عنوان دو رقیب راهبردی در خاورمیانه است. یافته های این پژوهش بر این مبناست که تحولات اخیر در راستای شکل گیری حکومت هایی مردمی ـ دینی با محوریت اسلام در جریان است. با توجه به ماهیت مردمی ـ اسلامی این انقلاب ها، جایگاه و وزن راهبردی ایران در منطقه (با توجه به اهداف و ماهیت نظام سیاسی جمهوری اسلامی ایران) رو به فزونی است و در نتیجه، قدرت جمهوری اسلامی ایران در منطقه تقویت خواهد شد؛ در مقابل، جایگاه و وزن راهبردی امریکا در منطقه در حال نزول است که در نتیجه آن، روند هژمونی گرایی امریکا در منطقه افول پیدا خواهد کرد.
ملکوتیان, مصطفی, بید الله خانی, ارش, & ستوده, علی اصغر. (1390). تاثیر انقلاب های عربی بر تقابل استراتژیک ایران وامریکا. فصلنامه آفاق امنیت, 4(13), -.
MLA
مصطفی ملکوتیان; ارش بید الله خانی; علی اصغر ستوده. "تاثیر انقلاب های عربی بر تقابل استراتژیک ایران وامریکا", فصلنامه آفاق امنیت, 4, 13, 1390, -.
HARVARD
ملکوتیان, مصطفی, بید الله خانی, ارش, ستوده, علی اصغر. (1390). 'تاثیر انقلاب های عربی بر تقابل استراتژیک ایران وامریکا', فصلنامه آفاق امنیت, 4(13), pp. -.
VANCOUVER
ملکوتیان, مصطفی, بید الله خانی, ارش, ستوده, علی اصغر. تاثیر انقلاب های عربی بر تقابل استراتژیک ایران وامریکا. فصلنامه آفاق امنیت, 1390; 4(13): -.