وجود اکثریت جمعیتی شیعه در کشورهای ایران، عراق، بحرین و آذربایجان و اقلیت تأثیرگذار در کشورهای افغانستان، پاکستان و لبنان و حضور فرق شیعه در برخی کشورهای دیگر از جمله یمن، ترکیه، سوریه، کشورهای بالکان و شمال آفریقا سبب شده است عوامل ژئوپلیتیکی شیعه به عنوان مهمترین عوامل توسعه و گسترش نفوذ اندیشههای انقلاب اسلامی مورد توجه قرار گیرند.
بنابراین، سؤال مطرح این است که آیا عوامل ژئوپلیتیکی شیعه همچنان نقشی مؤثر در گسترش و تداوم نفوذ آموزههای انقلاب اسلامی در منطقه دارند؟ البته. تأثیر مؤلفههای ژئوپلیتیکی شیعه بر توسعه و تداوم نفوذ آموزههای انقلاب اسلامی طی سالهای پس از انقلاب اسلامی به یک نسبت و میزان نبوده است. عوامل مختلف دیگری که ذیل متغیرهای میانی مورد توجه قرار میگیرند
در پاسخ به سؤال اصلی، این فرضیه مورد بررسی و آزمون قرار میگیرد که تأثیر مؤلفههای ژئوپلیتیک شیعه در ابعاد مختلف سبب شکلگیری جبهه مقاومت در رویارویی با قدرتهای بزرگ میشود و همین عوامل همچنان بسترهای مناسب را برای توسعه نفوذ و تداوم آموزههای انقلاب اسلامی در منطقه پدید خواهد آورد. انقلاب اسلامی در بستر ژئوپلیتیک شیعه توانسته است بهرغم چالشها و فشارهای بینالمللی، در حوزههای مختلف پیشرفتهای فراوانی کند. آغاز موج جدید بیداری اسلامی که درون خود شعارهای ضد استکباری و اسلامخواهی دارد، در روند طبیعی استقلالطلبی و آزادیخواهی مردم عملاً چالشی در حوزه منافع غرب و حرکتی در راستای ائتلاف با شعارهای اصولی انقلاب اسلامی است.